|
Eğitim ve öğretim Hizmetleri Sınıfına dahil öğretmen unvanlı kadrolarda görevli olup;fiilen öğretmenlik yapanlara (ilköğretim ve okul müdürleri ile yardımcıları,cezaevi okullarında çalışan öğretmenler, yönetici,eğitim uzmanı ve eğitim uzman yardımcıları dahil ilköğretim müfettişleri hariç) her öğretim yılında bir defaya mahsus olmak üzere ve öğretim yılının başladığı ay içinde Milli Eğitim Bakanı tarafından belirlenecek tarihte Bakanlar Kurulunca belirlenecek miktarda,öğretim yılına hazırlık ödeneği ödenir.
Bu ödenek damga vergisi hariç diğer vergi ve kesintilere tabi tutulmaz.” Şeklinde açıklanmıştır.
Bakanlar Kurulu ise her yıl Bütçe Kanunu’nu hazırlarken ödenek miktarını Bütçe Kanunu’nun K Cetvelinde belirtmektedir.
Günümüzde Eylül ayı içerisinde görevde bulunan öğretmenlere bu ödenek ödenmekte ise de; askerlik, aylıksız izin, doğum izni, ilk defa göreve şubat ayında başlama gibi çeşitli nedenlerle eylül ayı içerisinde görevde bulunmayanlara ise bu ödenek maalesef ödenmemektedir. Yani yukarıdaki kanun maddesi idareler tarafından farklı şekillerde yorumlandığı için bazı idareler tarafından eylül ayı dışında da ödenmekte, bazıları ise eylül ayı içerisinde görevde olmadığı için ödememektedir.
Diğer bir ifadeyle yukarıdaki kanun maddesinin farklı şekillerde yorumlanmasından kaynaklanan sorunlar oluşmaktadır. Bir çok il veya ilçe milli eğitim müdürlüğü kanunu yorumlarken eylül ayı içerisinde fiilen görev yapan öğretmenlere bu ödeneğin ödenebileceği şeklinde yorum yapmaktadır. Yani türlü nedenlerle eylül ayında görevde olmayanlara, eylül ayı dışında fiilen öğretmenlik görevine başlayanlara bu ödeneğin ödenemeyeceğinden hareketle yapılan başvuruları reddetmektedirler. Dolayısıyla eylül ayında görevde olmayan öğretmenlere yasal hakları olan bu ödenek ödenmeyerek, öğretmenler bu ödenekten yoksun bırakılmaktadır.
|